Det är inget ovanligt med ukulelefestivaler, sådan anordnas regelbundet i alla möjliga länder världen över. Så även i Sverige. 1987 anordnades ”Världens första ukulelestämma” i samarbete med Parkteatern och SVT gjorde en 37 minuter lång film av tillställningen. På eventet deltog både kända och mindre kända, för att inte säga okända men duktiga, förmågor.

Mellan 2007 och 2015 anordnades det ingen ukulelefestival i Stockholm men 2016 var det dags igen och den här gången fick evenemanget namnet Ukulelespelen. Precis som namnet antyder arrangerades festivalen i samband med sommar-OS i Rio och den självklara platsen var anrika Stockholms stadion. Målet var nämligen att man skulle försöka slå världsrekordet i antal ukulelespelare som spelade på en och samma plats samtidigt.

Ukulelemannen Thomas Allander

Mannen bakom ”Världens första ukulelestämma”, Ukulelefestivalen på Långholmen 2007 (då det för övrigt världsrekordet i antal ukulelespelare på samma plats sattes med 401 närvarande personer) och Ukulelespelen heter Thomas Allander. Han har sedan början av 1980-talet arbetat för att sprida kunskap om ukulelen och att spela ukulele i Sverige, genom att turnera, skriva böcker och undervisa i hur man spelar ukulele. 2016 tyckte han att det var dags att försöka slå nytt världsrekord och spränga gränsen för 5000 ukulelespelare på samma plats. Det gällande rekordet, som sattes på Tahiti, låg på 4792 personer. I sann olympisk anda transporterade en löpare facklan till den klassiska OS-arenan Stockholms stadion och facklan var självklart utformad som en ukulele. Utan att någon vet hur kom fackelbäraren fram utan att vara sjöblöt av svett, något som annars är mer regel än undantag när det gäller dem som har utsetts till den ärofyllda uppgiften. Några som tyvärr däremot blev sjöblöta var de personer som kommit för att delta eller beskåda världsrekordförsöket.

Svensk sommar kan vara ukulele-ovänlig

Alla som är bosatta i Sverige vet att det svenska sommarvädret kan vara minst sagt lynnigt. Den aktuella dagen varierade vädret mellan sol och moln men inte en droppe föll och allt såg positivt ut inför det stora ögonblicket. Tyvärr visade vädret sig från sin sämsta sida, precis när världsrekordförsöket skulle ske, drog ett gigantiskt och sprängfyllt regnmoln i över stadion. Det som skulle bli ett rekord i ukulelespel blev istället ett rekord i svenskt sommarösregn. Ukulelespelare är inte kända för att ge upp så det gjordes tappra försök att spela i alla fall några verser, något som visade sig skulle visa sig skörda sina offer. Många gav upp på att försöka spela på ukuleles som riskerade att börja klucka på grund av vattnet som samlades i dem. Det var bara de allra tappraste, eller allra mest envisa spelarna, som höll ut och spelade hela låten som hade valts ut till världsrekordförsöket. De kontrollanter som skulle övervaka försöket till Guiness rekordbok rapporterade in 574 ukulelespelare som godkända för att spelat hela låten. 574 riktiga hjältar med tanke på förutsättningarna. Dessutom bestämde sig solen för att skina igen en stund senare.
I dagsläget finns det inga planer på några nya olympiska Ukulelespel men fakelelen (facklan) hålls brinnande och ukulelemannen Thomas Allander fortsätter att sprida ukuleleglädje och kunskap till alla som är intresserade.