Eftersom ukulelen har formen av en väldigt liten gitarr och bara har fyra strängar och därmed också ett mindre tonregister är ukulelen ett perfekt instrument för dig som vill spela och sjunga samtidigt. I och med att instrumentet är så litet och lätt är det även lätt att träffa andra ukuleleintresserade för att spela ihop.

Precis som på en gitarr går det att spela alla sorters musik på en ukulele. Den enda skillnaden är att en ukulele kanske inte ger samma pondus i imagen som en gitarr gör. I en orkester, såvida det inte är en ren ukuleleorkester, drunknar i regel ukulelen eftersom den inte når ut till ett lika stort ljudområde som andra instrument gör. Dock var det många musiker som inte ville gå miste om ukulelens unika instrumentklang och av den anledningen utvecklades ett antal banjoversioner som kallas för banjolele.

Ukulele – den nya blockflöjten

Kanske tillhör du dem som började din musikaliska karriär på den lokala Musik- eller Kulturskolan med att spela blockflöjt. Blockflöjten är ett instrument som är relativt enkelt att lära sig att spela på och det är även ett hyfsat billigt instrument. Men blockflöjten har fått konkurrens från ett kanske lite oväntat håll. Den håller på att konkurreras ut av ukulelen. Den yngre generationen har fattat tycke för instrumentet som i mångt och mycket påminner om en gitarr och det finns de som tror att om några år är ukulelen det instrument som kommer att vara förstahandsvalet när man lär sig spela ett instrument i de tidiga skolåren. Om du har varit på Hawaii vet du att ukulelen är ett inslag som är mer regel än undantag på ön och det är även här ukulelen har en del av sitt ursprung. Instrumentet kommer ursprungligen från Portugal och det var en portugisisk sjöman som tog med sig instrumentet på en resa i Stilla havet i slutet av 1800-talet. När han klev i land på Hawaii och mötte hawaiianerna blev de förtjusta i instrumentet och modifierade så det fick det utseende som ukulelen har i dag. Från Hawaii spred sig sedan ukulelen vidare till Europa och USA under 1920-talet. Ukulelen blev mycket populär i Kanada där man såg sin chans att spara in på instrumentkostnaderna i skolorna genom att undervisa eleverna i ukulele istället för andra instrument.

Ukulele Orchestra of Great Britain

Ett land som tog till sig ukulelen med besked var Storbritannien. Instrumentet fick blev mycket populärt inte minst tack vare den brittiske komikern och sångaren George Formby som var en hängiven ukulelespelare. Han spred kunskap om instrumentet som gjorde att även gemene man fick upp ögonen för det europeiska instrumentet som fått sin vidareutveckling av hängivna hawaiianer. I Storbritannien huserar en tolvmannaorkester med enbart ukulelemusiker. Ukulele Orchestra of Great Britain som spelar under parollen ”six strings bad, four strings good, bildades 1985 och har sedan dess gett konserter i städer runt om i Storbritannien och Europa. I orkestern ingår en mängd olika varianter av ukulele, från sopran- till kontrabasukulele.