När du har spelat ett tag kan du börja känna av att du har kört fast lite i ditt spelande och inte utvecklas i den takt och utsträckning som du vill. Eller så kanske du är total nybörjare utan några som helst tidigare kunskaper. Oavsett i vilket fack du väljer att placera dig är det alltid intressant och nyttigt att utvecklas som musiker och sitt spelande. Här kommer några tips om hur du kan göra för att fortsätta din utveckling och förhoppningsvis även nå dina mål.

Olika vägar till ny kunskap

I dagsläget finns det troligen fler möjligheter än någonsin tidigare att förbättra och utveckla sig som musiker. I grund och botten handlar det bara om hur mycket energi, tid och pengar som du vill lägga ner på din vidareutveckling. Och så måste du välja vilken väg du vill gå såklart. Här kommer några exempel:

  • Privatlektioner – är ett av de dyrare alternativen men också det som i slutänden kommer att ge bäst, troligen det bästa, resultatet när det gäller att utveckla din musikaliska talang. För att hitta musiklärare som håller privatlektioner i att spela ukulele är den enklaste vägen att gå att söka på nätet. I regel kan du använda en kulturskola eller ett studieförbund som utgångspunkt och därifrån hitta och kontakta olika lärare för att undersöka om de erbjuder privatlektioner. Även om privatlektioner kostar en del kan ett par stycken hjälpa ditt musicerande framåt.
  • Studiecirklar – är ett annat sätt att lära sig mer. Det här är ett billigare alternativ till privatlektioner men behöver för den sakens skull inte vara sämre. I en grupp lär deltagarna både av läraren och varandra vilket ger fler infallsvinklar på ämnet. När man spelar i en grupp brukar det även finnas möjlighet att spela på en konsert eller liknande under eller i slutet av terminen. Googla olika studieförbund för att hitta ett i din närhet som ger kurser i ukulele. Om det inte finns någon kurs i kursutbudet ska du ändå kontakta studieförbundet och säga att du är intresserad av en kurs för då kan de annonsera separat för att få ihop tillräckligt många till en grupp.
  • Tutorials – det här alternativet kräver inte någon mer än en hyfsad internetuppkoppling och kanske i surfplatta eller datorskärm. På YouTube och andra liknande plattformar finns det mängder av tutorials som du kan lära dig mer genom. De är i regel helt gratis och om du inte hittar någon tutorial som lär dig mer kan du hitta massor av inspiration till din musik genom att lyssna på andra musiker som spelar ukulele. Tutorials kan du också använda som ett komplement till privatlektioner och studiecirklar.

Tips och trix om notböcker

I takt med att du utvecklas som ukulelespelare kommer du antagligen också vilja köpa noter till olika låtar. På marknaden finns det hur mycket notböcker som helst att välja mellan och du kan hitta allt från enklare låtar som exempelvis Happy birthday till Jason Mraz låt I’m yours. Vad du väljer är helt upp till dig och beror på ditt engagemang i musiken.