Gitarr är ett väldigt intressant och praktiskt instrument att lära sig. Dels är det relativt enkelt att lära sig grunderna men en annan bonus är också att en gitarr är enkelt att bära med sig och resa med.

Genom att följa denna steg-för-steg guide om hur man på det mest effektiva sättet kan lära sig att spela detta instrument kan man snabbt uppnå en bra nivå och därmed kunna börja addera fler låtar till sin repertoar.

Investera i rätt utrustning

Det första man måste göra är såklart att köpa instrumentet. Beroende på vilken typ av gitarr man köper behöver man sedan lite olika tillbehör. Att börja med att köpa en klassisk eller akustisk gitarr har stora fördelar då denna typ av gitarr inte kräver en förstärkare vilket är bra när man lär sig de första ackorden och grunderna. Senare kan man investera i en elgitarr och förstärkare.

Utöver detta behöver man också ett plektrum och en gitarrstämmare. En stämmare är perfekt för att man ska kunna andra strängarnas ton och få ett balanserat ljud. Man kan också ladda ner många bra appar som underlättar när man ska stämma gitarren. En app som är värd att kika närmare på är till exempel Guitar tuner som dessutom är gratis att ladda ner.

Om man inriktar sig på att lära sig att spela klassisk gitarr är det ytterligare ett tillbehör man bör köpa till. Detta är en fotpall som särskilt används när man spelar klassiska stycken då fotpallen gör att man når strängarnas samtliga lägen bättre. Dessutom är det mer bekvämt att spela.

Att lära sig grunderna

När man lär sig att spela ett nytt instrument är det alltid svårast i början. Dels kan det vara lätt att man tappar motivationen om man inte ser stadiga framsteg och förbättringar med sitt spelande direkt. Men det är också svårt att veta vad man ska spela. Tack vare internet kan man lära sig grunderna i gitarrspel och hur man kompar genom att titta på olika videos eller online kurser. Problemet med att lära sig själv är dock att det är svårt att peppa sig själv och att hitta rätt material som är på en rimlig nivå för att man inte ska tappa motivationen.

Börja med att leta upp lite låtar som innehåller väldigt få öppna ackord. Ett tips är att börja med låtar som har maximalt 5 ackord. Med hjälp av internet eller en gitarrbok kan man sedan se hur man tar varje enskilt ackord på gitarren och vart man ska placera fingrarna på banden. När man har lärt sig denna låten och kan byta mellan ackorden utan problem kan man byta till en annan låt med lite fler ackord och även lite snabbare byten.

Nästa steg är att lära sig att plocka vilket innebär att man spelar på enskilda strängar för att skapa en annan ton och känsla. Fingerplock kräver dock lite mer erfarenhet och är någonting som man ska ge sig på efter att man lärt sig de första ackorden då det är lite mer utmanande. Vill man också lära sig grunderna i gitarrspelande lite mer detaljerat kan man också kombinera spelandet med att utöka sina kunskaper inom musikteori och notläsning.