Ukulele sägs vara ett av de lättaste instrumenten att lära sig spela. Men precis som med all annan inlärning tar det lite tid i anspråk och det krävs regelbunden övning för att du ska kunna nå de resultat som du vill. Är du beredd att satsa det som behövs finns det ingenting som säger att du inte kommer lära dig att spela detta underbara instrument med den helt unika instrumentklangen.

Om du inte kan hitta tiden eller om du tycker att det för dyrt att gå en kurs för att lära dig spela ukulele finns det två andra alternativ att lösa det hela på.

Böcker

Om du inte vet vilken bok du ska välja, ta en tur till närmaste bibliotek och ta en titt i utbudet där. Låna hem några olika böcker och prova dem så kommer du snabbt fram till om de passar dig eller inte. När du har hittat din favorit kan du beställa den från en fysisk bok- eller musikhandel eller från en internetbutik som har boken i lager.

Internet

Det sägs att internet är världens största universitet. Här hittar du mängder av självinlärningssidor och om du går in på YouTube kan du välja mellan minst lika många tutorials. Välj det som passar dig bäst bland tips på ackord, låtar och hur du utvecklar ditt spelande ytterligare.

Om du föredrar böcker är ”Husets ukuleleskola” av Peter Almqvist en bra bok som riktar sig till vuxna. Är det barn som ska lära sig är Eva Samuelssons ”Ukulela” ett bättre alternativ då den riktar sig mot barn.

Ukulelens delar

Bland det viktigaste att ha koll på när du börjar spela ukulele är de grundläggande termerna som kommer att användas överallt, oavsett om du möter andra ukulelespelare, lär dig spela med hjälp av en bok, går en ukulelekurs eller lär dig via internet. På halsen på ukulelen sitter strängarna som du spelar på och under strängarna sitter banden som du med hjälp av fingrarna trycker ner strängarna mot. Längst upp på halsen hittar du en böj som går mellan halsen och ukulelens huvud, detta kallas för sadeln. Efter sadeln kommer huvudet och det är här stämskruvarna sitter.

Så här stämmer du din ukulele

För att kunna spela på en ukulele måste den vara stämd så att den låter bra och som den ska. Till att börja med kan det vara svårt att stämma sitt instrument själv men oroa dig inte, du kommer lära dig det med. De första gångerna kan det dock vara bra att ta hjälp av någon som kan och som kan visa hur man gör. För att stämma din ukulele använder du antingen en stämgaffel eller en stämapparat. Börja med den lösa fjärde strängen och vrid på stämningsskruven tills det låter så likt A-tonen som möjligt när du slår an strängen. Därefter placerar du ett finger på andra bandet på den fjärde strängen och justerar stämskruven så att sträng ett låter så likt tonen B som möjligt. Sedan går du vidare till sträng två håller ett finger på det femte bandet. Ställ in strängen så att den låter som sträng ett, och så har du tonen F#. Till sist sätter du ett finger på den tredje strängen, fjärde bandet och ställer in strängen så att den låter som sträng två, och på så sätt får du tonen D.