Harpa är ett stränginstrument som har sin historia tillbaka till antiken och spelas egentligen genom att man använder båda händerna och knäpper på strängarna för att få fram ljud. Instrumentet harpa finns ofta avtecknat i sammanhang med änglar och andra övernaturliga väsen.

Vill man lära sig att behärska detta instrument finns det flera vägar att gå. Ett alternativ är att söka efter en musikskola som erbjuder undervisning i just harpa. Det kan då finnas möjlighet att både spela ensam med enbart en musiklärare eller i grupp tillsammans med andra som också vill lära sig instrumentet.

Finns det ingen musikskola i närheten går det att ta lektioner online. Antingen genom att anlita en lärare på det sättet eller se olika videos och utforska själv hur instrumentet fungerar. Via forum på internet kan man sedan komma i kontakt med andra som delar intresset för instrumentet och man kan spela tillsammans och hjälpas åt med utveckling.

Harpan som instrument har en mjuk klang och finns oftast med i de stora symfoniorkestrar som uppträder i olika sammanhang. När man lärt sig spela instrumentet och behärskar det riktigt bra finns med andra ord möjligheten till att spela i större sammanhang.

Som alltid när man lär sig nya saker krävs det tålamod och är viktigt att man lägger ner mycket tid för att bli riktigt bra. En harpa består nämligen av 47 strängar och sju pedaler som kan ge olika toner och höjder på toner. Det brukar sägas att harpan kan mätas med ett piano vilket kan ge en god uppfattning om hur varierat och omfattande instrumentet faktiskt är.

Vill man lära sig spela harpa behöver man inte köpa en helt ny utan det kan finnas begagnade att hitta som inte kostar lika mycket. Det ger den som vill lära sig spela harpa en god start.

Låt barnen spela instrument

När kan barnen lära sig spela instrument? Vilken ålder är lagom och vilket instrument kan vara passande att börja med. Naturligtvis handlar det mycket om det enskilda individen och dennes mognad.

Många barn startar med den klassiska blockflöjt under lågstadiet där man över i grupp och får läxor att göra hemma. Det ger en god första förståelse för hur ett instrument fungerar, lite noter och hur man tänker när man ska spela en melodi. Från blockflöjten går det att avancera vidare till andra instrument. Här bör barnet få välja själv vad för typ av instrument de är intresserad av. Ibland kan det bli fel val av instrument och då kommer man behöva byta vid ett senare tillfälle om det är något annat som lockar mer.

Det finns många instrument att välja på och några föredrar blåsinstrument, andra stråkinstrument och det finns de som vill spela på stränginstrument. Våga ta chansen och prova olika instrument för att hitta rätt. Musikskolan kan ha öppet hus ibland där man får möjlighet att både titta och känna på olika instrument. På så sätt kan valet bli mycket lättare och chansen att det blir rätt är mycket större.