Lär dig spela fiol

Instrumentet fiol ingår i gruppen stråkinstrument tillsammans med bland andra cello och kontrabas. Fiolen är ett av de allra populäraste musikinstrumenten, inte bara i Sverige men också i världen och har funnits runt om oss sedan 1600 talet. Vanligtvis är fiolen det populäraste instrumentet att använda vid klassisk musik men också vid folkmusik och tusentals skolelever har tragglat igenom gärdebylåten vid skolavslutningarna på fiolen. De allra flesta som lär sig spela fiol lär sig genom suzuki metoden och denna metod går ut på att eleverna får ta inlärningen i sin egna takt. Det är inte speciellt svårt att egentligen lära sig spela fiol men däremot för att spela bra så behövs naturligtvis en hel del träning. Den allra första lektionen brukar handla om hur man håller i själva fiolen, och hur man i sin tur också håller stråken för att få fram de rätta tonerna. Att kunna lyssna på när det låter falskt är också en viktig del i att lära sig spela bra fiol. Vill man lära sig spela fiol så finns det många olika sätt, några av dem möjligen lite bättre än andra. Först så behöver du såklart en fiol lättillgänglig så att det inte går för lång tid emellan gångerna man övar. Vi nämner några av de olika sätten för att lära sig spela nedan.

Lär dig spela fiol

Att lära på nätet

På internet finns det ett stort utbud av nätbaserade kurser för att lära sig spela fiol, många av dem är dessutom helt gratis. På en gratis internet kurs får du information om fiolen som instrument och flera olika tips på hur du spelar och använder din fiol. Att lära sig spela fiol på nätet innebär ett fritt lärande och det är samtidigt ett väldigt billigt sätt att lära sig på. Det svåra med att lära sig själv på nätet är att det krävs en otrolig motivation, det är lätt att skylla på något om man tycker att fiolinlärningen är för svår och att faktiskt bevisa för sig själv att det är möjligt. Träna, träna och träna är det allra viktigaste när det kommer till all form av inlärning men vid internet baserad lär dig själv kurs är det mer relevant än någonsin.

Att lära sig på musikskola

Förmodligen det allra vanligaste sättet att lära sig att spela fiol på och här kan man välja mellan att spela tillsammans med andra eller att spela ensam med en privatlärare. Kostnad varierar ifrån ett par hundralappar per gång till några tusen per termin beroende på vart i landet du befinner dig. Det är viktigt att trivas med sin musiklärare för det ska vara kul att lära. En bra och en duktig lärare kan sätta ribban på en nivå du kan klara utan att känna att du misslyckas gång på gång.

Lära på gehör

Kanske ett av de roligaste sätten att lära och helt på dina villkor. Du sätter själv ribban och lyssnar för att höra när det låter ”rätt” när du spelar. När det kommer till att lära sig spela så finns inga rätt eller fel. Med vilja kan du lära dig oavsett vilken metod du använder.

Lära på gehör