Kanske har du spelat ett tag på en lånad ukulele för att se om instrumenten är något för dig. Nu är det dags att ta steget att köpa en ukulele för att du ska kunna fortsätta att utveckla ditt spelande på bästa sätt. Det finns några saker som är bra att tänka igenom innan du köper ditt instrument.

Det första du måste göra är att bestämma dig för vilken instrumenttyp som du är ute efter. Det finns en del olika varianter att välja mellan men de vanligaste är sopranukulelen som är stämd i antingen C eller D. Om du är ute efter en C-stämd ukulele går de oftast att köpa i USA eller England. Men det finns även andra varianter av instrumentet till exempel:

  • Konsertukulele – en ukulele som nästan är lika stor som en liten gitarr. Den är längre, större och tyngre än en vanlig ukulele och stämd en helton lägre.
  • Tenor – en ukulele som har större volym och därmed också en djupare basklang
  • Bariton – utvecklades på 1940-talet och påminner om en mindre tenor gitarr som även den har fyra strängar istället för de klassiska sex

Köpa ukulele i butik

När du köper en ukulele i en musikhandel eller någon annan butik som säljer olika varianter av ukulele ser butikspersonalen till att din ukulele är stämd innan du tar hem det. Självklart kan du stämma din ukulele själv om du har kunskap om hur man gör. Har du spelat ukulele innan och bara bestämt dig för att utöka din instrumentsamling är det möjligt att hitta online-butiker och annonser på nätet. Det lättaste är att göra en sökning i valfri sökmotor och söka på ukulele så kommer du få en rad förslag på inköpsställen. Den vanligaste modellen av ukulele i Sverige är den D-stämda sopranukulelen. Det är även den här modellen som räknas som den ursprungliga och det som hawaiianerna anser är en ukulele.

Kontrollera din ukulele innan du köper den

När du köper en sopranukulele är det några saker du ska vara observant på. Stallet på en D-stämd ukulele utsätts för stora påfrestningar när man spelar. Av den anledningen ska du kontrollera att stallet är ordentligt limmat och att det sitter fast. För att kontrollera det kan du vrida på instrumentet och ur olika vinklar kontrollera om stallet lutar eller om det finns några håligheter. Håligheter mellan stallet och locket på ukulelen kan göra att det kommer in fukt i mellanrummet och det i sin tur kan lösa upp limmet om limningen är dåligt gjord.
Nästa punkt på din kontrollista är att undersöka om sadeln och stallet sitter på rätt höjd och därefter ser du kontrollerar du avståndet mellan greppbrädan och strängarna. Här ska det vara ett stort avstånd, inget annat. Känns avståndet trögt när du placerar fingrarna på strängarna är ukulelen inget bra köp utan du bör välja en annan. Om ljudet skorrar eller tonerna låter fel bör du ta en extra titt på den aktuella ukulelen för ofta beror det här på att banden och greppbrädan inte sitter parallellt. Ett sådan instrument är ingen bra investering. För att kunna kontrollera om bandet och greppbrädan sitter parallellt lägger du ditt pekfinger på första bandet, över alla och strängarna och sedan spelar du. Är allt som det ska kommer det rena och klara toner. Det sista du ska göra att kontrollera banden. Samtliga ska vara fria från skador för annars är risken att de inte fungerar optimalt och ukulelen kommer inte att låta bra.