Att börja spela gitarr är både kul och givande. Även om det kan verka svårt i början och det kan göra lite ont i fingrarna så är det värt mödan. Vem vill inte kunna spela slagdängor vid brasan på sommaren, bilda ett band med polarna i skolan eller kanske kamraterna på arbetsplatsen. För en del kanske drömmarna sträcker sig längre och man vill bli nästa Clapton, Hendrix eller Van Halen. För den som ska köpa gitarr så finns det en hel uppsjö av olika modeller från hela världen, billiga som dyra. Faktum är att på just gitarrfronten så har det aldrig varit så billigt som det är idag att få en gitarr som också är av rimlig kvalité. En viktig sak att tänka på är dock att det inte stannar vid bara gitarren. Beroende på vad för typ av musik, om man ska spela akustisk eller elgitarr och vad man själv har för preferenser så finns det en hel del kringutrustning som ibland är nästintill nödvändig. Andra saker som finns att köpa till är mest kul grejer som kanske ser coolt ut eller underlättar lite. Det stannar sällan bara vid att köpa en gitarr när man väl börjar och därför kan ett tips vara att kolla runt hos gitarrförsäljare och se vad för smått och gott som finns.

Tillbehör

bra gitarrväska är viktigt

Det finns en hel del tillbehör som kanske inte är nödvändiga men som de flesta köper och som underlättar en hel del. Om man ska ta sig till och från gitarrlektioner eller replokaler så kan en bra gitarrbag underlätta en hel del. De som har högre kvalité och en högra prislapp är oftast de som skyddar bäst, till exempel mot regn eller lättare stötar. Om gitarren ska med på flyget någonstans så är det kanske bättre att lägga lite mer pengar och köpa ett så kallat hardcase. Man har ju hört en del skräckhistorier om folk som fått sina dyra gitarrer förstörda vid sådana tillfällen. Bättre då att förekomma. En annan pryl som de flesta köper till är ett så kallat strap. Detta är det band, ofta i läder, som gör att man kan stå upp och spela. Det är sällan särskilt dyrt och en del artister har sina egna signature straps.Har man väl investerat i en dyr gitarr så kommer om inte för så åtminstone när man kommer hem nästa fråga: var ska den stå. Som tur är så finns det en hel del olika gitarrställ att köpa till. Ett av de vanligaste är en enkel av typ klyka där man hänger den på väggen. Dessa är särskilt lämpliga om man har ont om plats hemma. Dessutom ser det ju snyggt ut att visa upp sin gitarr. Den andra modelltypen är de som är stativ som står på marken. Dessa är något dyrare och blir ofta lite otympliga.

Underlätta spelandet

Även om det kan vara bra att lära sig stämma gitarren på gehör så har nog de flesta kommit underfund med att en liten stämmapparat underlättar mycket. De flesta av dessa har även inbyggd metronom som hjälper en att hålla takten.