Han räknas som en av världens främsta pianister och kompositörer och föddes i den lilla polska byn Zelazowa Wola, inte långt från Warszawa. Frédéric Chopin växte upp på ett gods där hans pappa arbetade som informator i adelsfamiljen som ägde godset. Redan tidigt i livet visade Chopin prov på den musikaliska talang som skulle bli hans levebröd.

Innan han var 10 år fyllda var Chopin ett berömt underbarn som uppträdde för de mest förmögna adels- och furstehusen och som tidningarna skrev om långt utanför Warszawas statsgränser. När Chopins pappa inte längre hade tillräckligt med kunskaper för att fortsätta undervisa sonen i pianospel tog Wojciech Zywny över den rollen. Det tog dock inte lång tid innan Zywny insåg att den unge Chopins talanger var betydligt större än hans musikaliska förmåga. Istället tog den berömde musikpedagogen Józef Elsner över ansvaret för Frédéric Chopins utbildning, ett val som skulle visa sig vara utmärkt för den unge pianisten.

Skolning och påverkan

Även om Jósef Elsner lät den unge Chopin göra och spela de rent tekniska pianoövningarna precis som han ville, var Elsner extremt strikt när det kom till den teoretiska skolningen. I och med det lade han också grunden för Chopins framtida komponerande. Det var under Elsners undervisningstid som Chopin skapade några av de mest, pianotekniskt sett, avancerade verken, till exempel hans båda pianokonserter. Jósef Elsner undervisade Frédéric Chopin fram till 1830 när Chopin tvingades fly undan upproret i Warszawa till Paris. Det så kallade Novemberupproret var polska frihetskämpars protest mot den tsar-ryska makten som styrde i Polen. I Paris lärde Chopin känna personer som tog honom in i de fina salongerna. Trots att han själv aldrig hävdade att han var adlig, antogs han ofta för att vara det på grund av sitt belevade och charmanta sätt. Chopin umgicks med musikerna Franz Liszt, Hector Berlioz och Robert Schuman. I vänkretsen ingick även målaren Eugène Delacroix och författarna Honoré de Balzac och Aurore Dudevant, den senare känd under pseudonymen George Sand.

Förhållandet med Sand och vintern på Mallorca

George Sand (Aurore Dudevant) och Chopin inledde ett förhållande och blev ett omtalat par i Paris skvallersfär. Frédéric Chopins sviktande hälsa fick paret att bege sig till Mallorca. Tanken var att klimatet skulle gynna Chopins lungor men efter en varm och härlig höst skulle vintern 1838-1839 visa sig bli allt annat än behaglig. Vädret var kallt och regnigt i för årstiden och regionen och Chopins hälsa försämrades så mycket att den blev början till slutet för honom. Husägaren nåddes av ryktena om Chopins tuberkulos och sa upp hyreskontraktet. Chopin och Sands enda utväg var att söka sig till grannbyn Valldemossa där det fanns ett kloster som kunde ge dem uppehälle. Paret insåg att de behövde ta sig tillbaka till Frankrike så fort som möjligt och gjorde även så. I Marseille kom de i kontakt med en skicklig läkare som, så gott som, botade Chopin från hans sjukdom. De följande tio åren blev mycket produktiva för Frédéric Chopin men det stormiga förhållandet med Sand tärde på honom och fick återigen hans hälsa att svikta. Strax före hans död gick paret skilda vägar och han gjord sitt sista offentliga framträdande i Newcomes-hallen i London i november 1848. Ett år senare avled han till följd av sin tuberkulos och begravdes på kyrkogården Père-Lachaise i Paris. Hans hjärta är, enligt hans sista önskan i sitt testamente, begravt i kyrkan Świętego Krzyża (det Heliga Korset) i Polen.