Han ansågs vara en av de största talangerna inom musikbranschen och det var många som chockades av nyheten att Tim ”Avicii” Bergling hade hittats död i Oskat, Oman. Endast 28 år gammal valde han att avsluta sitt liv efter att under flera år ha brottats med mentala och psykiska problem.

Tim Bergling inledde sin karriär som 16-åring när han laddade upp en remix av elektronisk musik på ett internetforum, något som i sin tur ledde till att han fick ett skivkontrakt. 2011 rönte han mer framgångar och uppmärksamhet med singeln ”Levels” och två år senare kom hans debutalbum ”True”. På albumet blandade Avicii elektronisk musik och delar från andra genrer, en mix som skulle visa sig tilltala kritikerna. Albumet låg på topp 10 i fler än 15 länder och toppade listorna i Australien, Danmark, Sverige och Hot Dance Club Songs i USA. På debutalbumet fanns den numera välkända singeln ”Wake me up”, vars bästa placering blev en fjärdeplats i USA och under en period den låt som spelades mest på Spotify. 2015 kom det andra albumet ”Stories” och 2017 kom Ep:n ”Avīci (01)”.

Upptäckt och karriär i snabb följd

Tim Bergling, eller Avicii som han valde att ta som artistnamn, var på det personliga planet en ganska introvert person som levde för att göra musik. När managern Arash ”Ash” Pournouri upptäcker honom bland musikbloggarna, bestämmer Ash sig för att göra en världsstjärna av den unga och mycket talangfulla musikern. Avicii i sin tur letar efter någon som kan ge honom det skivkontrakt som ska ta honom och hans musik ut i världen. Ash tar Avicii under sina vingar och lär honom att sköta en mixer och ett DJ-set live. Han har insett att han har hittat en skatt i den unga artisten. Några få månader efter att debutalbumet ”True” har släppts säljer Avicii ut tre konserter i Globen, något som få oetablerade artister har lyckats med. Mediernas intresse för Aviciis musik är svalt, däremot kritiserar de gärna hans klädstil som de anser är utdaterad. Men när Avicii leder ett skifte i musikbranschen visar han att han klarar sig utmärkt utan mediers hjälp. Framgången är ett faktum, men människan bakom artisten sliter med hälsoproblem som hela tiden förvärras.

Brottades med flera olika hälsoproblem

Kraven på att ständigt göra något bättre börjar tära och framförallt kväva Aviciis lust för att experimentera med musik, det som hela tiden har varit hans stora talang och styrka. Människan Tim Bergling mår allt sämre psykiskt och påtalade allt oftare att han skulle komma att dö. Ändå var det ingen runt honom som lyssnade, de ville fortsätta att tjäna pengar utan en tanke på att utan en frisk och pigg Avicii tjänar de inga pengar alls. Det hela slutar med att Tim Bergling insjuknar med en akut inflammerad gallblåsa och sprucken blindtarm. Lösningen blir stark självmedicinering, för spelningarna och turnéerna måste genomföras. 2016 tar Tim ”Avicii” Berling beslutet att sluta turnera, han vill fokusera på sig själv och hitta tillbaka till glädjen i musiken. Men de mentala hälsoproblemen får han aldrig bukt med och den 20 april 2018 hittas han död i Oskat, Oman, där han arbetat med att skriva musik.