Säckpipa är ett utmanande instrument, men efter att ha tillbringat några veckor i högländerna i Skottland så kände jag bara att jag ville lära mig.

Det är något pampigt och historiskt över säckpipemusik, som om man i några utblås berättar om hela Skottlands historia och frihetskamp. Jag har bara blivit så imponerad av det. Första gången jag provade var under en fest på ett av de mindre hotellen jag bodde på under min resa, det gick inte så bra. Men jag fick i alla fall mersmak.Liksom alla instrument är det att föredra om du lär dig som barn eller tonåring, men massor av vuxna har gjort det till en stor hobby av lära sig säckpipa. Man måste bara vara utrustad med såväl tålamod som uthållighet och en intelligent inställning. Icke att förglömma, man måste ha en bra lärare.Goda instruktioner är ett måste, detta är inte ett enkelt instrument att “plocka upp” på egen hand. Det är ett mycket fysiskt instrument med ett mycket sofistikerat system. Skriftliga självstudier hjälper men hindrar dig inte alltid från fallgropar.Även om det nu finns online-lärare i ämnet så ville jag lära mig ordentligt så när jag såg annons om en veckolång kurs i Edinburgh så anmälde jag mig direkt!

Lärarens ord

Det första rådet vi fick under kursen var hur vi skulle tänka när vi kom hem efter kursen, läraren sa:“Ni bör vara beredda på att öva på ett mycket fokuserat sätt i minst 25 minuter om dagen minst 5 dagar i veckan.”“Med fokuserad övning menar vi att ni inte sitter på soffan och vinkar med fingrarna medan du tittar på fotbollsmatch. Enligt min erfarenhet av 45 års undervisningsår är de studenter som övar mest de som går snabbast fram. Talang är bara en del av paketet, hur mycket tid du lägger ner är avgörande.”När jag hörde det tipset så bokade jag in online-lektioner en timme om dagen i en veckas tid för att verkligen köra intensivträning i början. Det är så jag lär mig bäst.Om du helt enkelt plockar upp en säckpipa och försöker spela den kommer du ingenstans. Att spela en säckpipa är en komplex uppgift med mycket som händer på en gång och mycket att göra samtidigt. När du blåser upp påsen och de fyra vassen börjar låta är du upptagen. Du kan inte bara stoppa för att tänka på annat när saker blir hektiska. Att lära sig spela säckpipa kräver en uppmätt, systematisk strategi. Den konventionella väl beprövade metoden börjar med en pipa med god kvalitet, en instruktionsbok (kallas en “handledare”) och formella lektioner med en lärare.

Lärarens ord
Lärarens ord

Öva mycket

En övningspipa är ett instrument i sin egen rätt, men det primära syftet är att tillhandahålla en väg till att spela själva säckpipan. Senare ger det ett bekvämt sätt att öva nya låtar, komplexa fingrar och så vidare, särskilt ibland när det är opraktiskt att öva på ett fullständigt rör. Så, en övningspipa kommer alltid att hållas till hands, oavsett hur stor expert man blir. Övningspipor finns i en mängd olika utföranden men alla utför samma funktioner. God kvalitet och korrekt design är viktigt, eftersom eleven har mer än tillräckligt med att göra utan att försöka arbeta runt ett underlägset och/eller opålitligt instrument. Nästan alla kvällar spenderades på den lokala puben eftersom det oftast var livemusik . Vid flera tillfällen var det dessutom säckpipemusik så vi passade på att lära oss. Vårt slutprov skulle nämligen bli att göra ett framträdande på puben.De få kvällar vi inte besökte puben så hängde vi i sällskapsrummet på det hostel vi bodde. Vi spelade bordsspel eller roade oss med mobilerna. Min norske vän visade mig att man kunde spela schack i realtid online på chesshotel.com och jag visade då honom ett utmanande spel på pokerstarscasino.eu. Vi skapade också en quiz-grupp på kahoot där vi utmanade varandra.

Jag måste säga att sällskapsrummet verkligen bjöd in till att umgås med stort, välutrustat kök med öppna ytor ut mot ett enormt rum med högt i tak. Där fanns såväl fluffiga soffor som bekväma stolar och bord. Den enorma öppna spisen var tänd varje kväll så mysfaktorn var hög.

Mys tillsammans på kvällarna

Det blev en väldigt familjär stämning där vi gjorde allt från att laga mat tillsammans till att kolla på Netflix.Eftersom vi alla kom från olika länder så bestämde vi redan första dagen att alla skulle få var sin dag att laga sitt lands man, men med hjälp av oss andra. Vilken grej alltså! VI fick prova allt från samosas till smörrebröd och mustiga grytor.Själv lagade jag köttbullar med mos, gräddsås och lingonsylt. Hade till och med gjort egen pressgurka.Förutom själva kursen så var det dessa saker som gjorde att helheten blev perfekt. Bästa kursen jag gått någonsin!

Mys tillsammans på kvällarna
Mys tillsammans på kvällarna